Jak zadbać o czystość lokalu gastronomicznego

Dbałość o higienę to podstawa – również w biznesie gastronomicznym. W lokalu restauracyjnym nietrudno o zabrudzenia. Na szczęście jednak istnieje szereg sprzętów, środków i innych produktów, które ułatwiają codzienne zachowanie czystości.

Czystość to druga (zaraz po świetnym smaku potraw) najważniejsza kwestia dotycząca prowadzenia biznesu w branży gastronomicznej. Jest to istotne zarówno pod względem wymogów prawnych, jak i wizerunkowych. Goście restauracji oczekują, że jedzenie, które jest im serwowane, zostanie przyrządzone w higienicznych warunkach. Zwracają również uwagę na czystość na sali jadalnej, w której przebywają.

To oczywiste, że każdy chciałby mieć pewność, że jedzenie, za które płaci, jest przygotowywane z produktów ze sprawdzonych źródeł i nie ma prawa zaszkodzić. Dlatego też restauratorzy są zobowiązani dbać o wyjątkową schludność w lokalach. Zależy od tego nie tylko renoma restauracji, ale również zdrowie i dobre samopoczucie gości.

Pomoc w utrzymaniu czystości restauracji

Z pomocą przy utrzymaniu czystości i zachowaniu wysokiego poziomu higieny przychodzą nowoczesne preparaty chemiczne oraz odpowiednie sprzęty. Dzięki nim pracownicy mogą w łatwy sposób zadbać o ład w restauracji, a jednocześnie skupić się na swoich priorytetowych obowiązkach. Dzięki wysokiej klasy nowoczesnym produktom do sprzątania, zmywania, segregacji śmieci lub uzdatniania wody, nie tylko zwiększamy efektywność i poziom higieny, ale również nierzadko wykazujemy się postawą proekologiczną.

Sprzęty służące do sprzątania to niezbędne wyposażenie każdej przestrzeni użytkowej - w tym również sklepów, klubów i restauracji. W miejscach tych nietrudno o zabrudzenia. Okruszki, resztki jedzenia, osadzający się tłuszcz, wylane sosy i napoje, a także kurz i błoto przynoszone mimowolnie z zewnątrz – to wszystko może w krótkim czasie opanować Twoją restaurację. Ważne jest więc, by na bieżąco usuwać zanieczyszczenia – nie tylko te widoczne gołym okiem (jak bałagan, czy plamy), ale i te mniej oczywiste (np. bakterie w łazienkach lub kurz i tłuszcz osadzający się na szafkach i kafelkach).

Akcesoria do sprzątania

W utrzymaniu czystości zarówno na sali, jak i w kuchni oraz zapleczu i łazienkach niezbędne będą dobrej jakości mopy oraz duże wiadra z wyciskaczem. Podłoga to jedna z najszybciej brudzących się powierzchni. Nieoczyszczona nie tylko wygląda nieestetycznie, ale też może stanowić zagrożenie (np. pośliźnięcia). Warto kontrolować jej czystość na bieżąco, nawet w obecności gości.

Dobrze też zaopatrzyć się w praktyczne szufelki i zmiotki lub funkcjonalne zestawy do zamiatania z przedłużoną rączką umożliwiające bardzo szybkie usunięcie zanieczyszczeń (np. stłuczonego szkła) nawet z trudnodostępnych miejsc. W każdej restauracji przyda się również pchacz lub ściągacz do wody. Dzięki niemu łatwo wyczyścić nie tylko szyby, ale również inne powierzchnie gładkie wykonane z betonu, płytek, marmuru, czy cegły.

Środki chemiczne i maszyny myjące

Do trudnych zabrudzeń oraz zanieczyszczeń różnego rodzaju mogą okazać się niezbędne specjalistyczne środki chemiczne. W każdym lokalu gastronomicznym powinny znaleźć się takie preparaty jak: mydło antybakteryjne, odkamieniacz, płyn do czyszczenia układów spieniania, płyn myjący do pieców, do maszynowego mycia naczyń, płyn do mycia grilla, do nabłyszczania szkła, do mycia szyb i luster, środek do czyszczenia ekspresów do kawy, a także środek do pielęgnacji stali.

Preparaty przeznaczone do zastosowania profesjonalnego zazwyczaj charakteryzują się tym, że są bardziej skoncentrowane, niż te do użytku domowego. Podobnie jest również w przypadku sprzętów. Często są one bardziej wydajne i mają większą ładowność. W dużych restauracjach i kawiarniach sprawdzą się zmywarki kapturowe lub uniwersalne. Bary lub mniejsze lokale gastronomiczne z kolei powinny rozważyć zainwestowanie w specjalną zmywarkę do szkła lub zmywarki ręczne.

Zmywarki, uzdatniacze wody, kosze na odpady

Zmywarki gastronomiczne mogą znacząco przyśpieszyć oraz uwydajnić pracę zatrudnionych osób. Ponadto maszyny automatyczne tego typu nierzadko wyposażone są w tryb umożliwiający oszczędność zużycia wody. Jest to więc korzystne nie tylko dla naszego czasu i pieniędzy, ale też i dla środowiska.

W restauracjach użyteczne będą również uzdatniacze do wody. Dzięki nim możemy pozbyć się z wody kranowej nadmiaru wapna. Wpływa to nie tylko na jakość przyrządzanych z niej napojów, ale również na ograniczenie zakamienienia sprzętów takich, jak ekspresy, kostkarki, czy zmywarki. Dzięki temu możemy lepiej o nie zadbać. W restauracji bardzo istotna jest również segregacja śmieci. Specjalne pojemniki na odpady umożliwiają łatwe ich rozmieszczanie. Lokal gastronomiczny to miejsce, w którym z reguły dziennie wytwarza się stosunkowo dużą ilość śmieci. Specjalne podstawki na kółka pod śmietnik oraz pokrywy na kosze sprawiają, że łatwiej nad nimi zapanować.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl