Jak wybrać odpowiednie naczynia do serwowania

Wyjątkowy smak dania to nie wszystko – liczy się jeszcze efektowna oprawa. Sprawdź, jak dobrać zastawę stołową do rodzaju serwowanych potraw.

W dzisiejszych czasach w restauracjach serwuje się gościom coś więcej niż tylko jedzenie. Wygląd, zapach, historia dania, a także naczynie, w którym zostaje ono podane – to wszystko składa się na całe doznanie, które w połączeniu z opinią o wnętrzu i jakości obsługi staje się ogólnym zdaniem na temat całej restauracji. Nie od parady mówi się, że zawód restauratora jest złożony i wymaga wielu umiejętności z zakresu różnych branż.

Warto zwrócić uwagę na to, jak ważną rolę pełni sposób podania. Bardzo ważną rolę w małej koncepcji odgrywają naczynia do serwowania. Miski o ciekawych kształtach i fakturach, talerze, deski, tace i paletki – to, na czym zostanie podane danie, wiele mówi o jego charakterze i tradycji kuchni, z jakiej się wywodzi.

Wygląd i smak – recepta na sukces

Goście restauracji oczekują zazwyczaj, że danie, które zamówili, będzie nie tylko świetnie smakować, ale również dobrze wyglądać. Szczególnie ważne jest to w kontekście nowoczesnych, modnych lokali, których klienci chętnie fotografują jedzenie i chwalą się zdjęciami w mediach społecznościowych. Ładny wygląd dania to realna korzyść dla Twojej restauracji!

Różne dania wymagają różnej oprawy. Przekąski, mięsa i burgery zazwyczaj świetnie prezentują się na kanciastych talerzach i podłużnych tacach. Sushi zawsze wygląda dobrze w ciemnej oprawie z naturalnych materiałów takich jak specjalnie przystosowane drewno lub kamień. Sałatki i zupy będą efektownie wyglądać w specjalnych miseczkach lub eleganckich, głębokich talerzach o ciekawej formie. W sklepie horecapolska.pl znajdziesz całą gamę wysokiej jakości naczyń do serwowania wyrafinowanych formach.

Naczynia do dań azjatyckich

Orient kojarzy się często z naturą i nawiązaniami do kształtów i materiałów występujących w przyrodzie. Taka jest również kuchnia japońska, tajska, wietnamska, a nawet chińska. Za pomocą odpowiednich naczyń można podkreślić ten związek, a jednocześnie podnieść estetykę dania. Smażony makaron, ryż, aromatyczne mięsa, ryby, morskie warzywa i egzotyczne przysmaki mogę wyglądać naprawdę efektownie.

Miski i tace z kolekcji JADE lub linii MARONE, dostępne w naszym sklepie, świetnie sprawdzą się w przypadku azjatyckich dań na ciepło. Kształtem nawiązują do naturalnych materiałów i form, takich jak skały, kamienie i liście. Z kolei miseczki z kolekcji ZEN podkreślą tradycyjny charakter przede wszystkim dań japońskich, takich jak zupa miso, ramen, sałatki z wodorostów nori, wakame lub kombu, a także specjalnie przyrządzone warzywa, ryby oraz ryż.

Naczynia do sushi i owoców morza

Najbardziej znaną potrawą kuchni japońskiej jest sushi. Restauracje serwujące ten przysmak cieszą się olbrzymią popularnością na całym świecie. Sushi swoją renomę zyskało nie tylko dzięki egzotycznym, ciekawym smakom, ale również za sprawą charakterystycznego wyglądu i sposobu podania. Podkreślą go talerze i tace z wyjątkowej linii FUSION lub efektowne Mini Paletki ze specjalnie przygotowanego drewna.

Innym rodzajem dań wymagających niezwykłej oprawy są owoce morza. W tej roli sprawdzą się znakomicie designerskie tace i półmiski AQUARIS. Sprawdź, jak efektownie będą wyglądać na nich ostrygi, skorupiaki, kalmary, czy ośmiornice, a także azjatyckie, hiszpańskie, włoskie lub skandynawskie dania rybne.

Naczynia do przekąsek i burgerów

Na oprawę zasługują również dania wywodzące się z kuchni amerykańskiej. Burgery, grillowane mięsa i warzywa będą prezentować się jeszcze bardziej efektownie na tacach i deskach z linii OAK. Produkty te sprawdzą się również w przypadku mięsnych, serowych, rybnych i warzywnych przekąsek, np. hiszpańskich tapas. Równie ciekawie mogą wyglądać one również na stylizowanych na granit tac i półmisków z linii GRANITE.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl