Szampan na przestrzeni lat


Tradycje, obrzędy związane z nocą sylwestrową zostały zaczerpnięte z Europy Zachodniej i odwzorowane w Polsce dopiero w XIX wieku. Bogaci witali nowy rok na przyjęciach, na których nie brakowało wróżb oraz sentymentalnych podróży do wydarzeń mijającego roku. W biedniejszych warstwach społecznych natomiast kultywowano tradycję wypieku szczodraków oraz bochniaczków, czyli bułek oraz chlebów dla domowników. Goście dostawali tzw. gościeniec. Symboliczne pieczywo miało zapewnić w nadchodzącym roku pomyślność.


Należy mieć na uwadze, iż szampan, który jest dostępny w większości sklepów, był przez długie lata zarezerwowany jako szlachetny trunek dla majętnych ludzi. Na przestrzeni lat cena trunku na szczęście spadła, dzięki czemu dzisiaj każdy może cieszyć się jego smakiem.
Od roku 1850 do 1900 sprzedaż wina musującego wzrosła ponad czterokrotnie. Nazwa „champagne” odnosi się tylko do produktów z regionu północno-wschodniej Francji. Szampan z innych obszarów jest winem musującym.


Szampan jest idealnym trunkiem do świętowania ze względu na walory wizualne w postaci efektownych bąbelków oraz strzelającego korka. Korzystajmy z tradycji, w sylwestra niech szampan się leje strumieniami, symbolizując zdrowie i szczęście w Nowym Roku.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl