Zmywarka gastronomiczna – sprzęt z historią

Wyobraź sobie kolację na 15 osób. Przystawka, zupa, danie główne i deser. Teraz pomyśl ile brudnych talerzy, sztućców, półmisków i różnego rodzaju szkła zostało do mycia. Ten widok przeraża, ale jak dobrze, że jest zmywarka! Teraz pomyśl, że w gastronomii każdego dnia przyjmowanych jest często kilkaset osób. Na szczęście wybawieniem pracowników lokali gastronomicznych również jest zmywarka!

Pierwsze wspomnienie historyczne na temat urządzenia do zmywania naczyń odnotowano w 1850 roku, kiedy to Joel Houghton złożył wniosek w urzędzie patentowym dot. ręcznego modelu tego typu maszyny. Za prawdziwą wynalazczynię zmywarki uważa się Josephine Cochrane – zamożną kobietę, która nie chciała sama zajmować się zmywaniem naczyń, jednak w jej mniemaniu służba również nie robiła tego dobrze. Mając dość niedomytej i stłuczonej porcelany w 1886 roku opatentowała maszynę składającą się z beczki z uchwytami oraz zamontowanym silnikiem, który powodował unoszenie i opadanie wody. Genialny pomysł w ekspresowym tempie został wykorzystany przez właścicieli restauracji z Chicago. Dopiero kilkadziesiąt lat później zmywarki pojawiły się w gospodarstwach domowych, jednak początkowo nie spotkały się ze zbyt wielką przychylnością kobiet.

Obecne zmywarki gastronomiczne mają oczywiście dużo bardziej zaawansowany system niż blisko 150 lat temu. Wyróżniają się również dużo większą wydajnością niż zmywarki domowe oraz posiadają szereg dodatkowych funkcji. Ich najważniejszą cechą jest wysoka temperatura wyparzania, która wynosi 80-90°C, podczas gdy zmywarki domowe nie osiągają nawet 70°C.

W ofercie naszej hurtowni znajduje się wiele rodzajów zmywarek gastronomicznych, które różnią się przeznaczeniem. Zmywarki do szkła charakteryzują się mniejszych strumieniem oraz niższą temperaturą mycia i płukania, dzięki czemu kruche szkło jest lepiej chronione. Zmywarki uniwersalne oraz kapturowe świetnie sprawdzą się zarówno w mniejszej, jak i średniej gastronomii. Otwierana od góry zmywarka kapturowa pozwoli umyć nawet bardzo duże garnki i patelnie. Zmywarki tunelowe to perfekcyjne rozwiązanie dla dużej gastronomii. Sprzęt tego typu pozwala na umycie kilku tysięcy naczyń w godzinę.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl