Dlaczego tu jest tak kolorowo?

Czy zastanawialiście się kiedyś dlaczego w profesjonalnej kuchni w lokalu gastronomicznym jest tyle kolorowych noży oraz desek do krojenia? Czy każdy kucharz ma deskę w swoim ulubionym kolorze i pasujący do niej nóż? Otóż nie...

Kolor deski ma znaczenie

Ten, zdawało by się, przypadkowy dobór kolorów ma swoje znaczenie, które określają normy HACCP. Czym jest HACCP? Jest to system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. A tak zupełnie po ludzku to metoda, która zapewnia bezpieczeństwo żywności. Ciekawostką jest informacja, że system ten powstał w 1960 roku na zlecenie NASA, która chciała wyprodukować bezpieczną żywność dla kosmonautów.

Powracając do różnorodności barw noży i desek do krojenia, poszczególne kolory mają następujące zastosowanie:

  • czerwony - surowe mięso
  • zielony - warzywa
  • żółty - surowy drób
  • niebieski - ryby
  • biały - nabiał
  • brązowy - gotowane mięso oraz wędliny

Każdy kucharz ma w obowiązku przestrzeganie doboru kolorów do żywności, którą przygotowuje. Po pierwsze, zapobiega to krzyżowaniu się tzw. drogi "czyste - brudne". Po drugie, równie istotne dla gości restauracji, zapobiega to mieszaniu się smaków. Bo czy chcielibyście jedząc warzywa czuć smak surowego mięsa?

Dziękujemy Szefom Kuchni za przestrzeganie standardów higieny :-)

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl