do kasy suma: 0,00 zł
Deski do krojenia HACCP
Deski do krojenia HACCP

Co oznaczają kolory desek do krojenia? Deski do krojenia HACCP.

Wiele osób spoza branży gastronomicznej pyta nas o kolorowe deski do krojenia z niezrozumiałym określeniem w nazwie ‘HACCP’. Deski te z pewnością nie są kolorowe ze względu na możliwość dopasowania do wystroju wnętrza, lecz z uwagi na higienę pracy.

Deska do krojenia to jeden z najbardziej popularnych akcesoriów kuchennych, które są stale w użyciu. W kuchni non stop kroimy, siekamy, szatkujemy. Wybór odpowiedniej deski HACCP to wbrew pozorom istotna sprawa ze względu na obowiązujące przepisy i normy. Tym wpisem postaramy się Państwu przybliżyć temat i zachęcić do stosowania właściwych zasad higieny.

Branża gastronomiczna rządzi się własnymi prawami, które są ustalanie odgórnie dla bezpieczeństwa potencjalnych klientów restauracji i innych lokali gastronomicznych. Szefowie kuchni wybierają dane kolory adekwatnie do określonego rodzaju żywności. Działanie to ma na celu unikanie mieszania składników różnego pochodzenia, inna deska jest odpowiednia na surowego mięsa, a inne do surowych ryb czy warzyw.

System haccp rozróżnia rodzaj desek do krojenia pod względem koloru. Tym samym czerwony jest zarezerwowany dla surowego mięsa, niebieski dla owoców morza i surowych ryb. Dlatego też szefowie kuchni mają świadomość, iż używanie kolorowych desek ma znaczenie.

Czym jest System HACCP?

W branży gastronomicznej zachowanie czystości oraz higieny pracy ma kluczowe znaczenie ze względu na bezpieczeństwo, zdrowie gości. Od początku 2006 roku wszystkie zakłady, różnego rodzaju podmioty gospodarcze zajmujące się produkcją lub wprowadzając żywność do obrotu, w tym przypadku – lokale gastronomiczne mają obowiązek dostosować się do wytycznych określanych przez prawo.

Wymieniony system to Hazard Analysis and Critical Control Points, w tłumaczeniu na język polski oznacza system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Zgodnie z jego założeniami powinniśmy stosować jedną deskę do danej grupy produktów, kolory z kolei mają nam ułatwić pracę. System jest niezwykle prosty, podczas codziennych czynności wybór koloru deski wchodzi nam automatycznie w nawyk.

Deski do krojenia HACCP

Dany kolor deski odpowiada określonej grupie produktów żywnościowych. Kolory mają ułatwić rozróżnianie desek w codziennej pracy. Nie wolno kroić różnorodnych produktów na tej samej desce, tego typu działania mają za zadanie zachowanie czystości oraz przeciwdziałanie zanieczyszczeniu żywności, które ma niejednokrotnie fatalne skutki dla klientów w postaci zatruć bądź reakcji alergicznych. Inne deski są zalecane do mięsa gotowanego, drobiu surowego inne do pieczywa a jeszcze inne do warzyw i owoców.

Co oznacza kolor deski do krojenia HACCP?

Zgodnie z przyjętymi normami dany kolor deski ma swoje przeznaczenie, posługujemy się następującym podziałem:

  • czerwona deska do krojenia – surowe mięso

  • niebieska deska do krojenia – surowe ryby, owoce morza

  • zielona deska do krojenia – warzywa, owoce

  • żółta deska do krojenia – drób surowy

  • brązowa deska do krojenia – mięso gotowane, wędliny

  • biała deska do krojenia – nabiał, pieczywo. 

Wiele firm ma swojej ofercie specjalne stojaki na deski, dzięki czemu możemy w jednym miejscu przechowywać te produkty. Deski występują zazwyczaj w dwóch rozmiarach tj. deski o wielkości GN 1/1 i deski GN 1/2.

Deski wykonane są wysokiej jakości tworzywa - polipropylenu, można je myć w zmywarce. Deski mają gładką powierzchnię, jest to istotne ze względów higienicznych. Niektóre deski mają delikatną ramę w postaci wycięcia.

Stojaki na deski HACCP wykonane są ze stali nierdzewnej, co gwarantuje trwałość oraz dopasowanie na pozostałego wyposażenia zaplecza kuchennego. Kucharze po krojeniu warzyw i umyciu deski mogą ją odłożyć na miejsce. Stojak na deskę to bardzo przydatny element wyposażenia kuchni, zapewnia dobrą organizację pracy oraz miejsca.

Działajmy zgodnie z prawem w trosce o dobro naszych klientów. Korzystanie z kolorowych desek do krojenia HACCP to dobry wybór, który z pewnością przysłuży się zdrowiu i zadowoleniu naszych gości.

Żywność, jej rodzaj ma znaczenie, unikamy mieszania, zagrożeń i krytycznych punktów stwarzających prawdopodobieństwo przyczynienia się do zakażeń przewodu pokarmowego klientów.

Polecamy deski do krojenia dostępne w sklepie Horeca Polska. Deski dostępne są w różnych rozmiarach, pojedynczo oraz w promocyjnych zestawach. Zadbaj o kompletne wyposażenie zaplecza gastronomicznego, wybierz odpowiednie deski HACCP do warzyw, mięsa gotowanego, owoców morza, pieczywa oraz drobiu surowego.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium