Tak, to bemar. Bez wątpienia swoją nazwę otrzymał na cześć imienia Marii. Jednak to o którą Marię chodzi nie do końca jest wyjaśnione. Jak zawsze w takich przypadkach istnieje wiele teorii. Jedna z nich prowadzi do Marii alchemiczki. Według innej uważa się, że to Maria Kleofasowa żyjące w XVI w. we Florencji. Istnieje tez hipoteza mówiąca o Marii z Nazaretu (matce Jezusa). Według tej dość osobliwej teorii, bemary gastronomiczne mają nawiązywać do łagodności i ciepła, z którym utożsamia się Maryję.
Przeważnie jednak bemar kojarzy się z Marią, aleksandryjską alchemiczką, która w III w. prowadziła badania związane z minerałami oraz pierwiastkami. Prawdopodobnie podczas jednego z eksperymentów zauważyła, że kąpiel wodna znacznie przyspiesza reakcje chemiczne. Skonstruowany przez nią podgrzewacz prędzej czy później musiał trafić do gastronomii.
Współczesne bemary to przeważnie duże podgrzewacze wodne stosowane w gastronomii, szpitalnictwie oraz placówkach żywienia zbiorowego. Pozwalają one utrzymać stałą temperaturę posiłków przez wiele godzin po wydaniu z kuchni. Korzysta z nich cała branża HoReCa. Bain Marie jest dowodem na to, że wyposażenie gastronomiczne może mieć bogatą i fascynującą historię.
Jeżeli jeszcze nie korzystasz z tego urządzenia lub chcesz wymienić swój stary bemar na nowy zapraszamy na zakupy.