





Rodzaje zmywarek gastronomicznych
Zmywarki przeznaczone dla gastronomii charakteryzują się właściwą temperaturą wyparzania naczyń (80-90°C), dzięki czemu talerze, garnki i miski są wolne od bakterii oraz szybkim cyklem mycia. Wyróżnić można kilka podstawowych typów zmywarek gastronomicznych:
- zmywarki do szkła – urządzenie posiada słabszy strumień, temperatura mycia i płukania jest dopasowana do kruchego szkła. Zwykle są to mniejsze maszyny, a cykl mycia trwa od 2 do 3 min.
- zmywarki uniwersalne – urządzenie przeznaczone do mycia talerzy, sztućców i szkła. Zmywarka tego typu zawsze posiada funkcję wyparzania oraz jest otwierana od frontu. Cykl mycia wynosi ok. 3 min.
- zmywarki kapturowe – urządzenia te posiadają te same właściwości do zmywarki uniwersalne, jednak w przeciwieństwe do nich otwierane są od góry. W maszynach tych można zatem umyć również duże garnki i patelnie. Czas trwania cyklu mycia wynosi ok. 3 min.
- zmywarki tunelowe – specjalistyczne urządzenia przeznaczone do dużych gastronomii. Zasilane są elektrycznie lub parowo, mają konstrukcję taśmy produkcyjnej i pozwalają na umycie kilku tysięcy naczyń w godzinę.
Jak wybrać idealną zmywarkę do własnej gastronomii
Wybór idealnego urządzenia nie jest prosty, jednak istnieje kilka czynników, które pomogą wybrać najlepszą zmywarkę gastronomiczną do Państwa lokalu:
- rodzaj i ilość naczyń przeznaczonych do zmywania
- twardość wody
- moc instalacji elektrycznej
- ciśnienie robocze zimnej wody
- wysokość przyłącza kanalizacyjnego
Wybierz perfekcyjną zmywarkę z HorecaPolska!
W naszej hurtowni gastronomicznej odnajdziesz zarówno profesjonalne zmywarki uniwersalne, do szkła, ręczne oraz kapturowe, jak i dedykowane akcesoria renomowanych producentów. Nasza wykwalifikowana obsługa chętnie doradzi i dołoży wszelkich starań, aby wybrali Państwo sprzęt, który będzie służył przez długie lata. Zapraszamy do zakupu!