Tradycyjne urządzenie do gotowania w obiektach zbiorowego żywienia – kocioł warzelny. Duża komora robocza tego urządzenia zapewnia szybsze przygotowanie posiłków aniżeli w tradycyjny sposób na kuchni. Bez względu na to, czy wybierzemy kocioł warzelny elektryczny, kocioł warzelny parowy czy też inny kociołek na zupę i inne potrawy – z pewnością przygotujemy w nim potrawy na szeroką skalę w relatywnie krótszym czasie.
22 773,45 zł
Cena netto: 18 515,00 zł
24 159,66 zł
Cena netto: 19 642,00 zł
Rodzaje kotłów warzelnych:
- kotły warzelne gazowe
- kotły warzelne elektryczne
- kotły warzelne parowe
Na co należy zwrócić uwagę przed zakupem kotła warzelnego? Najbardziej istotny jest typ zasilania, najczęściej jest to podyktowane możliwościami technicznymi danego lokalu oraz aktualnymi cenami eksploatacji. Nie bez znaczenia jest także odpowiedni system wentylacji, szczególnie jest to istotne przy gazowych kotłach warzelnych. Urządzenia o różnych pojemnościach można dostosować do określonych potrzeb.
Działanie kotła warzelnego
W momencie, gdy para będąca w przestrzeni grzejnej zostanie poddana ciśnieniu, należy je kontrolować za pomocą manometru, który wskazuje jego dopuszczalną wysokość.
Zastosowanie kotłów warzelnych
Kotły warzelne mają zastosowanie wszędzie tam, gdzie wymagane jest przygotowanie posiłków dla dużej liczby osób. Dlatego też kotły używa się z powodzeniem w stołówkach szkolnych, szpitalach, zakładach karnych czy w cateringu. Z uwagi na możliwość termicznej obróbki mięs kotły warzelne są stosowane także w branży garmażeryjnej oraz spożywczej. Tym samym za pomocą kotłów można poddawać mięso takim procesom jak parzenie, gotowanie czy wytapianie. Reasumując kotły warzelne ze stali nierdzewnej to niezbędne urządzenia do gotowania dla gastronomii.