do kasy suma: 0,00 zł
Opcje przeglądania
PROMOCJE
Magnetyczna ramka A7
Magnetyczna ramka A7
43,00 zł 27,00 zł 34,96 zł 21,95 zł
szt.
ZESTAW 2 PISAKÓW KREDOWYCH Z KOŃCÓWKĄ O GRUBOŚCI 1-2 MM (ZŁOTY I STREBNY)
ZESTAW 2 PISAKÓW KREDOWYCH Z KOŃCÓWKĄ O GRUBOŚCI 1-2 MM (ZŁOTY I STREBNY)
28,00 zł 19,00 zł 22,76 zł 15,45 zł
szt.

Goblet to kieliszek dedykowany do podawania wody. Goblet nie ma określonego kształtu czaszy, może być zarówno okrągły, baryłkowaty, jak i kwadratowy. Swoim wyglądem przypomina kieliszek do wina, jednak ma zazwyczaj większą pojemność. Czasza kieliszka do wody jest osadzona na niskiej nóżce. Najczęściej spotykane są goblety przeźroczyste, jednak coraz częściej spotyka się goblety ze szkła barwionego. Kolorowe kieliszki do wody stanowią efektowną ozdobę stołu, nadają charakter ogólnemu wystrojowi wnętrz.


Kieliszki do wody - klasyczne czy nowoczesne?

Na rynku dostępne są kolekcje szkła gastronomicznego, w ramach których można skompletować różnego rodzaju szkło stołowe w tym samym wzorze. W ramach danej kolekcji możemy kupić nie tylko kieliszki, ale także dzbanki, karafki oraz szklanki. Dla wielbicieli standardowych rozwiązań polecamy kieliszki do wody o pękatym kształcie typu kieliszki Alexander. Bardziej nowoczesna forma dostępna jest w kolekcji szkła King. Kwadratowy, oryginalny kształt kieliszka do wody będzie uzupełnieniem niejednej zastawy stołowej. Wielbicielom stylu Boho oraz Vintage do gustu przypadną zdobione kieliszki do wody Casablanca.

W jakich kieliszkach serwować wodę?

W restauracjach standardowo serwuje się wodę w kieliszkach do tego przeznaczonych, odpowiada to ogólnym zasadom savoir-vivre. Właściwie dobrana zastawa stołowa podnosi prestiż lokalu, dodaje elegancji. Nie zapominajmy, iż odpowiednio dobrane kieliszki do trunków, wody czy napojów to nie tylko wrażenia wizualne i estetyczne. Wbrew pozorom, to w czym podajemy napój, może wpłynąć na odbiór jego smaku. Kieliszki do wody to standardowy element eleganckiego stołu.

Wedle zasady kieliszki na wodę ustawiamy na stole według kolejności napojów, alkoholu, który chcemy serwować. Kieliszek do wody stoi zazwyczaj jako pierwszy po prawej stronie talerza, zgodnie z ogólną zasadą, iż po naczynia sięgamy prawą ręką. Na świecie coraz większą popularnością cieszy się sztuka hydrosommelierska polegająca na umiejętności odpowiedniego proponowania, przygotowywania i podawania wody gościom restauracji. Hydrosommalier dobiera wodę do dania bądź alkoholu. W oparciu o zasób wiedzy potrafi zmaksymalizować walory smakowe poprzez odpowiedni dobór wody.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium