Wysyłka w
Cena
-
od
do
Odpowiedni dobór kieliszków do rodzaju serwowanego wina to gwarancja wydobycia pełni smaku z trunku oraz przyjemność delektowania się aromatem. Nie bez znaczenia jest tu pojemność, kształt oraz wysokość nóżki. Kieliszki do wina dobieramy z zależności od rodzaju wina. Każdy rodzaj wina wymaga odpowiedniej oprawy. Możemy wybrać tradycyjne pękate kieliszki, kieliszki w formie kwadratu lub kieliszki zdobione. W ramach jednej kolekcji możemy zakupić kieliszki do różnych trunków i napojów, dzięki czemu nasza zastawa stołowa będzie spójna i elegancka.
Kieliszek do wina czerwonego KING 310ml
Kolekcja King
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Kieliszek do wina białego 350 ml Allegra
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Kieliszek do wina 320 ml Timeless
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 5 dni
Kieliszek do słodkiego wina; Primetime; V 0;240 l
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Kieliszek do lekkiego; czerwonego wina (Chianti) ; Primetime; V 0;400 l
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Kieliszek do lekkiego białego wina; Enoteca; V 0;440 l
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Kieliszek do czerwonego wina; Restaurant; V 525 ml
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Kieliszek do czerwonego wina; Enoteca; V 0;620 l
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Kieliszek do czerwonego wina, poj. 460 ml
Zestaw 12 szt, pojemność 460 ml
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Kieliszek do czerwonego wina, poj. 280 ml
Zestaw 12 szt, pojemność 280 ml
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Kieliszek do czerwonego wina, poj. 260 ml
Zestaw 12 szt, pojemność 260 ml
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Kieliszek do czerwonego wina Timeless 330ml
Kolekcja Timeless
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Rodzaje win
Wina ze względu na smak, zawartość cukru dzielimy na słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne. Kolejnym podziałem jest klasyfikacja według barwy. Rozróżniamy wina białe, różowe oraz czerwone. Kolor winogron nie przekłada się na kolorystykę wina, która zależy od kilku czynników tj. rodzaju winogron, sposobu winifikacji oraz wieku trunku. Najjaśniejsze białe wino powstaje jedynie z wyciśniętego soku ze świeżych winogron. W momencie, gdy winogrona są ugniatane wraz ze skórką, otrzymujemy wino o ciemniejszym kolorze tj. różowym lub czerwonym. Efekt końcowy jest zależny od długości procesu macerowania, który im jest dłuższy, tym ciemniejszy uzyskujemy kolor.
Kieliszki do wina białego
Kieliszek do białego wina przypomina swoim kształtem kwiat tulipana, w stosunku do kieliszków do czerwonego wina jest bardziej smukły i ma mniejszą czaszę. Jest to podyktowane właściwościami trunku. Białe wino nie potrzebuje dużego kontaktu z powietrzem.
Kieliszki do wina czerwonego
Kieliszek do czerwonego wina posiada większą czaszę, najczęściej w formie tulipana. Ten kształt zapobiega ulatnianiu się aromatów. Większa pojemność kieliszków wynika z faktu, iż trunek ten potrzebuje więcej miejsca nad powierzchnią, aby w pełni uwolnić zawarte w nim charakterystyczne, mocne aromaty.
Kieliszki do wina różowego
Różowe wino serwujemy w kieliszkach mniejszych aniżeli do białego wina. Kieliszek do różowego wina charakteryzuje się mniejszą i węższą czaszą o kształcie tulipana. Forma kieliszka uniemożliwia częsty kontakt wina z powietrzem i zachowania niskiej temperatury.
Kieliszki do wina musującego
Najbardziej popularną formą szkła do wina musującego jest flet. Wąski i wysoki kieliszek na nóżce umożliwia zachowanie niskiej temperatury oraz powolne uwalnianie bąbelków, które są cechą charakterystyczną tego trunku.