Martini to nazwa trunku, jak i drinków przygotowanych na bazie tego alkoholu. Martini jest odmianą wermutu, powstaje na bazie białego wina oraz wielu rodzajów roślin i przypraw. Jego nieodłącznym elementem jest piołun nadający charakterystyczny, gorzkawy posmak. Martini jako jeden z niewielu alkoholi posiada dedykowane szkło do serwowania martini. Kieliszek do Martini potocznie zwany jest ‘martinką’. W zależności od składu wyróżniamy kilka rodzajów Martini o różnym kolorze, smaku oraz aromacie. Do najbardziej popularnych rodzajów Martini zaliczamy: Bianco, Rosso, Rosato, Extra Dry.
9,16 zł
Cena netto: 7,45 zł
13,74 zł
Cena netto: 11,17 zł
Szerokie kieliszki do martini - czym się charakteryzują?
Kieliszki do martini charakteryzują się wyszukanym i efektownym kształtem. Posiadają niską, szeroką czaszę oraz średniej długości, wąską nóżkę. Pojemność kieliszków wynosi zazwyczaj 150-200 ml. Elementem wyróżniającym się jest czasza w kształcie stożka, będąca synonimem luksusu. Specyficzny kształt utrzymuje temperaturę alkoholu oraz zapewnia kontakt z powietrzem, który uwalnia aromat trunku. Na przestrzeni lat marka Martini zaistniała w świadomości klientów na całym świecie, odznaczając się jako produkt popularny i prestiżowy. Z pewnością przyczyniła się tego firmowa postać Jamesa Bonda i jego ulubionego drinka – Vesper Martini.
Jak podawać martini? Najlepsze kieliszki do martini
Martini to jeden z najbardziej popularnych drinków na świecie. Jego podstawę stanowi klasyczne Martini, które zawsze podajemy w dedykowanym do tego szkle. Przed podaniem powinniśmy uprzednio schłodzić kieliszek martini. Bez względu na skład napoju nie nalewamy go do pełna, zostawiamy kilka milimetrów na dekorację oraz dodatki. Do dekoracji brzegów pomocna jest krustownica.
Najczęściej wybierane dodatki to oliwka, pomidor cherry bądź owoce. W kieliszkach do martini możemy serwować różnego rodzaju drinki bądź sam trunek. Dość popularne są drinku z Martini Bianco w zestawieniu z sokiem owocowym, tonikiem lub innym napojem gazowanym. Martini czerwone najczęściej łączone jest w whisky bądź campari. Wielbicie delikatniejszym smaków, pozostają przy połączeniu z sokiem. Wszystko jest kwestią indywidualną.