



148,32 zł
Cena regularna:
164,80 zł
120,59 zł
Cena regularna:
133,98 zł

39,16 zł
Cena regularna:
43,51 zł
31,84 zł
Cena regularna:
35,37 zł
Smażone, pieczone i zapiekane potrawy goszczą w menu wielu restauracji. By dania te były jak najlepsze, warto do ich przygotowywania wykorzystać wysokiej jakości, żeliwne naczynia do zapiekania. Jeśli poszukujesz najwyższej jakości produktów przeznaczonych do użytku profesjonalnego i domowego, zapoznaj się z ofertą naszej hurtowni gastronomicznej. Zobacz dostępne naczynia do zapiekania:
Zalety żeliwnych naczyń do zapiekania
Wykonane z żeliwa naczynia do zapiekania są wyjątkowo wytrzymałe i zapewniają optymalną obróbkę termiczną potraw. Posiadają one również szereg innych zalet:
- są uniwersalne – można w nich smażyć, piec, gotować i dusić,
- do przygotowania w nich jedzenia nie trzeba używać tłuszczu, bądź do gotowania wystarczy jego niewielka ilość – dania są dzięki temu zdrowsze,
- doskonale sprawdzają się w przygotowywaniu potraw, wymagających długiej obróbki termicznej,
- równomiernie rozprowadzają ciepło, dzięki czemu dania mają lepsze walory smakowe,
- dobrze nagrzewają się nawet na małym ogniu, co pozwala zaoszczędzić energię – i pieniądze.
Naczynia żeliwne świetnie sprawdzają się w profesjonalnej i domowej kuchni, jednak by sprawdzały się świetnie przez długie lata, należy o nie odpowiednio dbać.
Jak dbać o żeliwne naczynia i garnki?
Przed pierwszym użytkiem żeliwne naczynie do zapiekania należy dokładnie umyć wodą – koniecznie bez dodatku detergentów. Następnie, trzeba je osuszyć i natrzeć jadalnym tłuszczem, takim jak np. olej lub masło. Po każdym smażeniu, trzeba je dokładnie wyczyścić – również bez płynu do naczyń. Jak to zrobić? Przede wszystkim – nie namaczać, nawet w przypadku silnych zabrudzeń. Mocno brudne, żeliwne garnki można czyścić za pomocą niewielkich ilości sody oczyszczonej bądź zalać je wodą i zagotować ją w nich, co powinno doprowadzić do samoczynnego oddzielenia się zanieczyszczeń. Żeliwne naczynia trzeba również odpowiednio konserwować – mniej-więcej raz na miesiąc powinno się je natłuścić, nalewając do nich tłuszcz zwierzęcy bądź roślinny i podgrzewając go, aż do całkowitego wchłonięcia go przez garnek.
Naczynia do zapiekania w naszej ofercie
W naszej hurtowni gastronomicznej zakupisz szereg wysokiej jakości, żeliwnych naczyń do zapiekania, takich jak:
- mini ganki o pojemności 0,45 l,
- mini patelnie o pojemności 0,4 i 0,6 l,
- półmiski o pojemnościach od 0,5 do 0,8 l, z drewnianymi podstawami w komplecie.
Nasze naczynia doskonale sprawdzą się w gotowaniu, smażeniu i pieczeniu potraw, a także w ich serwowaniu. Bez obaw możesz używać je w piekarniku i na wszystkich rodzajach kuchenek. Zapraszamy do zakupów online!