

Wysyłka w
Cena
-
od
do



Przekąski typu finger food cieszą się coraz większą popularnością w restauracjach, na bankietach, weselach czy innych przyjęciach okolicznościowych. Jeśli mają spełniać swoją funkcję, czyli zachwycać wyglądem i smakiem, wymagają odpowiedniej oprawy. W Horeca Polska dbamy również o ten element gastronomicznej branży, przygotowując szereg produktów i gadżetów, umożliwiających serwowanie małych i smakowitych porcji.





Co to jest finger food?
Finger food to malutkie porcje dań wytrwanych i słodkich, które starczają na kilka kęsów. Zazwyczaj spożywa się je bez użycia sztućców. Przykładem takich przekąsek są mini-szaszłyki, koreczki, tartaletki, warzywa pokrojone w słupki, paluszki grissini albo porcja musu lub tatara. Tak naprawdę każda „pełnowartościowa” potrawa może mieć swoją wersję w formie finger food – wszystko zależy od inwencji kucharza.
Goście restauracji bardzo cenią sobie, gdy w czasie czekania na zamówiony posiłek dostaną ładnie podaną przystawkę. Taki gest świadczy o wyjątkowej gościnności i na pewno na długo zapadnie im w pamięć! Jeśli chcesz zapewnić osobom odwiedzającym Twoją restaurację niezapomniane doznania, podaj startery na naczyniach dedykowanych do finger food – gdy goście zostaną potraktowani z troską i szczodrością, chętnie do Ciebie wrócą.
Naczynia do finger food
Naczynia do finger food mogą być wykonane z różnych materiałów: szkła, stali nierdzewnej, drewna, tektury, liści bambusa lub bananowca, melaminy czy innych tworzyw sztucznych. Przede wszystkim warto zaopatrzyć restaurację w różnego rodzaju patyczki lub pęsety, na które można nakłuć kawałki mięs, serów, warzyw czy owoców. Modele z fantazyjnymi uchwytami służą od razu jako efektowna dekoracja stołu. Poza tym w przekąskach finger food często zastępują one pełnowymiarowe sztućce.
Do podania koreczków i szaszłyków możesz wykorzystać salaterki, kieliszki, słoiczki lub kubeczki. Nieco wyższe naczynia wykonane ze szkła pozwalają na piękne zaprezentowanie przystawek. Płaskie ceramiczne lub porcelanowe mini-talerzyki w najróżniejszych kształtach sprawdzą się do podania udekorowanych musów oraz słodkich przekąsek. Do tego celu dobrze nadają się również łyżki przystawkowe (np. w kształcie liścia lub łódeczki).
Metalowe stojaki, rożki czy koszyki wyłożone papierem mogą służyć do podawania frytek i innych smażonych finger food. Niezwykle efektowne są także wszelkiego rodzaju mini-patelnie, mini-brytfanny, mini-rondle czy mini-wiaderka. Miniaturowe wersje naczyń kojarzących się z gotowaniem to prawdziwy hit i genialna dekoracja stołu bankietowego.
Na przyjęcia, w czasie których goście dużo czasu spędzają na stojąco, świetną opcją są mini-tace z uchwytami. Pozwalają sprawie podejść do stołu, wybrać przekąskę i pójść dalej, aby cieszyć się towarzystwem.
Stojaki, tace i ekspozytory na finger food
Do eleganckiego podania finger food przydadzą się także większe tace (np. drewniane, z łupka albo imitujące kamień) oraz piętrowe ekspozytory na przekąski. Dostępne są również stojaki na szaszłyki i koreczki, które mają specjalne otwory. Umożliwiają wygodne podanie przystawek nabijanych na patyczki. Firmy cateringowe mogą też wyposażyć się w większe pudełka z przegrodami, które umożliwiają wygodne przewiezienie gotowych przekąsek. W przypadku pytań o wszystkie te, dostępne elementy zapraszamy do kontaktu ze sklepem Horeca Polska.